Nikon lanserar D600 – billigare instegsmodell för fullformat

september 13, 2012 i Nyheter av admin

Kameran lanseras redan den 18:e september.
Svenskt riktpris är ännu inte satt, men verkar hamna runt $2000 i USA, vilket borde innebära ungefär 20.000 kr.

Amsterdam, Nederländerna den 13 september 2012 Nikon presenterar idag Nikon D600, en ny D-SLR-kamera i FX-format med 24,3 megapixlars upplösning.

Nya kompakta Nikon D600 är Nikons minsta och lättaste fullformatskamera någonsin och förvandlar spelfältet för fotograferingsentusiaster i ett slag.

Den förvånansvärt lätta Nikon D600 är utrustad med en bildsensor i FX-format, som tidigare endast förekom i proffskameror. Den ger många fler fotografer möjlighet att utforska fördelarna med fullstorleksformatet och ta fotografin till en ny nivå. Den här kameran gör det möjligt att upptäcka en helt ny värld av fotografiskt djup och detaljrikedom, från äkta vidvinkel till supertelefoto, och föda passionen för fotografi med bilder som talar för sig själva.

Dirk Jasper, produktchef för professionella produkter hos Nikon Europe sade: ”För oss är det väldigt spännande att se hur Nikon D600 kan ge en mycket bredare kategori fotografer än någonsin tidigare tillgång till en FX-kamera. Det här är något som många seriösa entusiaster har väntat på. Det faktum att kameran har många av de senaste teknikerna från våra proffskameror gör den till något verkligt banbrytande i det här segmentet.”

Exceptionellt djup och detaljrikedom

Nikons nyutvecklade CMOS-sensor i FX-format (fullformat) med 24,3 megapixlars upplösning ger enastående detaljrikedon och tonskala även i situationer med svagt ljus.

Med 14-bitars A/D-omvandling och utmärkt signal-/brusförhållande ger den här kameran bilder med fantastisk kvalitet, lågt brus och brett dynamiskt omfång även vid höga ISO-tal, från äkta vidvinkel till supertelefoto.

Kameran hanterar situationer med svagt ljus utan problem med ett ISO-intervall på 100–6400, utökningsbart till motsvarande 25 600 och ner till motsvarande 50. Kamerans intelligenta brusreduceringssystem hanterar bruset utan att offra detaljerna. Det ger överlägsen flexibilitet under alla ljusförhållanden, med tydliga, rena bilder även vid de högre ISO-inställningarna.

Bildbearbetning med EXPEED 3

Nikon D600 är utrustad med samma avancerade EXPEED 3-bildbearbetningsmotor som Nikons flaggskepp D4. Den klarar utan problem av dataintensiva uppgifter utan att kompromissa när det gäller hastighet och kvalitet.

16-bitars bildbearbetning ger rikare färger och färgtoner än någonsin tidigare. Tonövergångarna är jämnare med extremt hög detaljrikedom och färgton i hela skalan upp till vitt, även när du fotograferar JPEG-filer.

Extremt känsligt autofokussystem

Nikon D600 hittar motivets fokus överlägset snabbt och under vilka ljusförhållanden som helst tack vare Nikons AF-system Multi-CAM4800 med 39 fokuspunkter, som har ärvt sin AF-känslighet från flaggskeppet Nikon D4.

AF-systemet är kompatibelt med objektiv med kombinerad öppen bländare upp till f/8 och känslighet ned till -1 EV (ISO 100, 20 °C). Det ger skarpa bilder även i de mest krävande ljusförhållandena. Olika AF-lägen som dynamiskt AF-område och 3D-följning ser till att kameran alltid håller även de minsta motiven i fokus, oavsett hur oförutsägbara motivets rörelser är.

Video i proffskvalitet

Nikon D600 har Multi-area D-film som bygger på samma teknik som Nikons prisbelönta D800 och ger de fotografer som vill spela in film all den flexibilitet de behöver. Ett brett urval av filmfunktioner, bildfrekvenser och behändiga, anpassade reglage som ger användaren fullständig kontroll vid filmning i livevisningsläge, ser tillsammans till att kameran ger användaren bästa möjliga filmning i fullformat.

Bildfrekvenser: Filmer i full HD-upplösning (1080p) kan spelas in med 30, 25 och 24 bildrutor per sekund. För 720p kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklipp i full HD kan vara upp till cirka 29 minuter och 59 sekunder långa.

Flerområdesläge: Det går att spela in i full HD-upplösning (1080p) i både FX- och DX-format, vilket ger dig fantastiska uttrycksmöjligheter.

Hi-Fi-ljudkontroll: Med Nikon D600 låter filmerna lika bra som de ser ut. Via mikrofoningången kan du koppla in en extern stereomikrofon för klar och tydlig ljudinspelning och det finns även ett uttag för hörlurar.

Okomprimerad HDMI-utmatning: Nikon D600 kan mata ut en direktvideoström med 1080p till externa enheter och utsignalen växlar automatiskt till 1080i om en extern monitor används. Okomprimerade data skickas ut med den bildstorlek och bildfrekvens som anges och de är fria från den överlagda information som samtidigt kan visas på kamerans TFT-monitor.

Avancerad motividentifiering med 2 016 pixlars RGB-sensor

Nikon D600s avancerade system för motivigenkänning inkluderar Nikons beprövade RGB-sensor för mätning med 2 016 pixlars upplösning, som noggrant analyserar varje motiv för enastående precision. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet med häpnadsväckande precision via den optiska sökaren.

Denna detaljerade motivanalys används också som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering med högre precision i olika kompositions- och ljussättningssituationer. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats särskilt mycket vid fotografering av mindre motiv.

Sensormodulen och algoritmerna för autofokus har fått en ny design med Nikons prisbelönta AF-system Multi-CAM4800, med individuellt valbara eller konfigureringsbara inställningar för 9, 21 och 39 autofokuspunkter. Känsligheten vid fokusering i mörkare miljöer har också förbättrats för kompatibilitet med en kombinerad bländare på upp till f/8 med avkänning ned till -1 EV (ISO 100, 20 °C).

Det är nu enklare att välja AF-lägen som AF-A, AF-S och AF-C utan att titta upp från sökaren.

Fullformat med rörelsefrihet

Förvånansvärt lätta Nikon D600 är Nikons första fullformatskamera i ett så kompakt format. I kombination med avancerade alternativ för bildöverföring ger den användaren frihet att fånga och dela innehållsrika bilder från vilken plats som helst.

Kompakt, lätt och tålig: Nikon D600 är byggd för att klara tuffa förhållanden med ett övre och bakre skydd av magnesiumlegering och den väger bara 760 g (utan batteri). Den har samma nivå av väderskydd som Nikons professionella systemkamera D800 med extra skydd mot fukt och damm.

Effektiv strömhantering: De omarbetade kretsarna från D800 klarar nu cirka 900 bilder vid stillbildsfotografering eller cirka 60 minuters livevisning av film. Allt med en enda laddning av det uppladdningsbara litiumjonbatteriet EN-EL15.

Lagringsmedier: Dubbla kortfack för höghastighets-SD-kort med stöd för SDXC- och UHS-I-minneskort.

Dataöverföring: Nikon D600 har höga dataöverföringshastigheter via Hi-Speed USB och trådlös bildöverföring med WU-1b Mobile Adapter (säljs separat).

Snabb och intuitiv

Nikon D600 är gjord för att ge bränsle åt passionen för fotografi i alla situationer och reagerar blixtsnabbt, är tillförlitlig och har perfekt placerade knappar och reglage för smidig och bekväm hantering och flexibilitet så att du snabbt kan reagera på oväntade fotograferingstillfällen.

Snabb reaktionstid: Startar på ca 0,13 sekunder, slutarens tidsfördröjning har förkortats till ca 0,052 sekunder samt kontinuerlig tagning med ca 5,5 bps i FX- och DX-format.

Slitstark slutare med hög precision: Slutarenheten har testats för över 150 000 avtryckningscykler för garanterad hållbarhet och precision. Den klarar slutartider från 1/4 000 till 30 sekunder och har en intelligent, självdiagnostiserande slutarmonitor och en drivenhet som utformats för minimal strömförbrukning när slutaren är öppen under längre tider vid filminspelning.

3,2-tums LCD-monitor med cirka 921 000 pixlars upplösning, bred betraktningsvinkel och automatisk reglering av monitorns ljusstyrka
ger ljusstark, skarp bildvisning med kapacitet för en bred färgåtergivning. LCD-skärmens ljushet justeras automatiskt efter miljön.

Optisk sökare med glasprisma med cirka 100 procent sökartäckning och 0,7x förstoring (50 mm f/1.4-objektiv fokuserat på oändlighet, -1,0 m⁻¹).

Elektronisk virtuell horisont med två axlar: Gör det enkelt att se på LCD-monitorn eller i sökaren om kameran är horisontell (både i horisontalplan och i lutning).

Bättre ergonomi: Knappar och rattar har placerats strategiskt för smidig användning. Finjusteringar kring avtryckaren innebär att ditt pekfinger vilar bekvämt under längre perioder och med den särskilda knappen för filminspelning är du alltid redo att börja spela in film. Kameran har dessutom särskilda knappar för ISO, vitbalans, bildkvalitet och gaffling.

Inbyggda verktyg

Olika kreativa och praktiskt inbyggda verktyg som HDR och filtereffekter ser till att du får ut mesta möjliga av varje fototillfälle och att du enkelt kan göra bilderna helt perfekta.

Timelapse-fotografering: Med intervalltimerfotografering kan slutaren utlösas vid förinställda intervall. Timelapse-film sparar bilderna som videofiler så att långsamma händelseförlopp kan visas snabbare, med uppspelningshastigheter som är mellan 24 och 36 000 gånger snabbare än normalt.

HDR-funktion (stort dynamiskt omfång): Tar en överexponerad och en underexponerad bild under samma slutarutlösning. Intervallet kan utökas upp till 3 EV för olika effekter, fulla av mättnad och jämna tonövergångar, medan övergången mellan de två exponeringarna kan jämnas ut för ett mer naturligt utseende.

Aktiv D-Lighting: Med Nikons Aktiv D-Lighting bevaras detaljerna i både ljusa och mörka partier av bilden automatiskt, så att du får fantastiska bilder med naturlig kontrast när du fotograferar i situationer med hög kontrast.

Picture Control: Anpassar utseendet på dina stillbilder och videor genom att finjustera parametrar som skärpa, mättnad och färgton. Aktiveras direkt med en särskild knapp.

Motivtyper: 19 motivtyper optimerar inställningar som slutartid, ISO och bländare för bästa resultat varje gång. Ett idealiskt sätt att snabbt fånga perfekta bilder.

Inbyggda redigeringsmenyer: Inkluderar ett brett spektrum av praktiska funktioner inklusive alternativ för korrigering av röda ögon och färgbalans, samt D-lighting, RAW-bearbetning och storleksändring. Filtereffekterna inkluderar Skylightfilter, Stjärnfilter, Miniatyreffekt, Färgläggningsbild, Färgteckning och Selektiv färg. Snabbretuscheringsalternativen inkluderar distorsionskontroll, perspektivkontroll, räta upp och Fisheye-objektiv. Dessutom finns funktionen redigera film så att du kan ange start- och slutpunkter i filmklipp och spara dem på ett effektivare sätt.

Tillbehör

Flerfunktionsbatteripack MB-D14 (säljs separat): Kan använda flera olika batterier inklusive AA-batterier av olika typer och Nikons uppladdningsbara litiumjonbatteri EN-EL15 (se specifikationerna). MB-D14 har egen avtryckare och kommandorattar som gör det bekvämare att komponera bilder när du fotograferar med kameran vertikalt.

Creative Lighting System: Nikon D600 är kompatibel med Nikons Creative Lighting System och stöder användning av kraftfulla och mångsidiga iTTL Speedlight-blixtenheter som den professionella SB-910 eller den lättanvända SB-700.

WU-1b mobiladapter (säljs separat): Med Nikons trådlösa mobiladapter kan du överföra bilder direkt till en smartphone eller en surfplatta och fjärrstyra kameran via den smarta enheten. Det är ett fantastiskt sätt att dela bilder av hög kvalitet, förhandsvisa bilder på en större skärm eller experimentera med fullstora självporträtt.

Capture NX 2 (säljs separat). Snabb, kraftfull och kreativ bildbearbetning: Den senaste versionen av Capture NX 2 är nu ännu snabbare och kompatibel med 64 bitar för att kunna hantera D600s upplösning på 24,3 megapixlar.

Camera Control Pro (säljs separat). Flexibel kamerafjärrstyrning:
Programvaran inkluderar en mängd förbättringar som gör det extremt smidigt att använda Nikon D600s livevisning. Förutom att styra exponeringsläge, slutartid och bländare ingår kreativa fjärrkontroller som start och stopp vid filminspelning och växling mellan livevisning för stillbilder och filmer.

ViewNX 2 (ingår). Bläddra, redigera, dela och mycket mer: Den här medföljande allt-i-ett-programvaran har ett lättanvänt gränssnitt och en mängd redigeringsfunktioner, inklusive grundläggande redigering av RAW-filer och D-filmer. Fungerar perfekt med my Picturetown, Nikons tjänst för delning och lagring av foton.